Kan fernisgulve slibes?

Har du overtaget en lejlighed eller et hus, hvor der ligger gamle, mørke fernisgulve under tæpperne, og overvejer du nu, om de kan slibes ned? Svaret er både ja og nej. Der er brug for en gulvafhøvling, inden afslibningen foretages, men det er bestemt muligt, at gøre gulvet lyst og lækkert igen.

Forskellen på en afhøvling og en afslibning

Den grundlæggende forskel på en gulvafhøvling og en gulvafslibning er mængden af træ, der fjernes fra overfladen. Når gulvet høvles, forsvinder op til 4 millimeter af træets overflade, mens det kun er 1 millimeter ved en slibning. Derfor er en afslibning altid at foretrække, når det er muligt, men det er det desværre ikke, hvis du har fernisgulve.

For at komme den gamle fernis helt til livs, er det nødvendigt at høvle gulvet. Heldigvis er de fleste fernisgulve aldrig blevet afhøvlet, og derfor er det som regel ikke noget problem – og du vil helt sikkert elske det udseende, der dukker op underneden.

Hvad koster en gulvafhøvling?

Prisen for en gulvafhøvling varierer afhængigt af forskellige faktorer, fx antal kvadratmeter, størrelsen på rummene, hvor i landet du bor osv. Slår du en gulvvirksomhed op i dit lokalområde, så spørg gerne ind til referencer, så du kan se, hvad de tidligere har lavet. Ved en afhøvling er det nemlig fundamentalt, at håndværkeren ved, hvad han gør. Ellers risikerer du, at gulvet bliver skævt eller at der kommer slibemærker.

Uanset hvordan man stiller det op, så er det under alle omstændigheder billigere at få afhøvlet, slebet og efterbehandlet dit gulv på ny, end det er at skifte det. Desuden er der ikke noget som gamle gulvplanker, der kan skabe liv og personlighed i et hjem – på en helt anden måde end nye gulve kan.

Kaster du dig over en renovering, så sørg for at vælge en efterbehandlingsteknik, der giver gulvet et udseende, som passer til resten af boligen. På den måde sikrer du dig et gulv, der holder i mange år.